Nieuws

 

De bal gaat weer rollen...

25 september 2018
www.oirschot-vooruit.nl

Terugblik en Vooruitblik...........

De opmars van de laatste 20 jaar Oirschot-Vooruit:

 

Nieuwe structuur jeugdafdeling 1997

In het seizoen 1997 is door enkele vrijwilligers het jeugdplan uitgewerkt. Uitgangspunt was de zogeheten ``Zeister Visie``. Hierdoor werd de basis gelegd om uitvoering te geven aan het jeugdplan door 90 kaderleden ten behoeve van ongeveer 300 jeugdleden!

Het jeugdplan werd eind 1997 vastgesteld door het bestuur. Op 17 januari 1998 vond de presentatie plaats voor de leden in de kantine.

Jan van Gool (Willem II) Johan van Heertum (KNVB) en hoofdtrainer Ad van Gestel waren de sprekers, daarna nam wethouder Harrie Timmermans het eerste exemplaar in ontvangst. Er werd voortaan gewerkt met 3 commissies, Jeugd –Technische -Commissie(JTC), Jeugdcommissie (JC) en de Jeugd- Evenementen- Commissie (JVEC). Door de jaren werden de resultaten veel beter en de aanwas was groot bij de mini`s (start 1998), F en E-jeugd. Ook werden er veel opleidingen verzorgd voor de trainers , leiders en scheidrechters, zodat de kaderleden zichzelf goed konden ontwikkelen op diversen onderdelen van het voetbal. Vanaf het seizoen 2003 steeg het aantal jeugdleden naar zo`n 400 en we kregen een 150-tal kaderleden .

De bestuursleden van toen moesten om, er moest nu getraind worden met ieder een bal en met beter en meer materiaal. Een bestuurslid zei: ’Vroeger kregen we ook maar 2 ballen per team’. Dit was een hele omschakeling voor de meesten. Het bestuur heeft hier goed op ingespeeld.

 

De leden aantallen groeide maar door:

1997 / 653--------2003 / 806------2007 / 826--------2012 / 839--------2018 / 947

 

Opleidingen behaald door (jeugd) trainers en scheidsrechters door de jaren heen:

 

1995 17 trainers JVSL Jeugdvoetbalspelleider

1996 21 leiders JVBL Jeugdvoetbalbegeleider

1997 12 trainers JVSL

2000 14 trainers JVSL

2001 6 trainers JVSL

2005 10 trainers E-module

2006 8 trainers E-module

2008 9 trainers E-module

2008 5 trainers pupillen-trainer

2010 5 trainers junioren-trainer

2014 8 trainers pupillen-trainer

2016 2 trainers junioren-trainer

2017 5 trainers pupillen-trainer

 

Er zijn 6 keeperstrainers met een keeperdiploma

Er zijn 14 trainers met een JVT / TC3 / UEFA C - diploma

Er zijn 20 clubscheidsrechters met een BOS –diploma

Er zijn 11 pupillenscheidsrechters met een diploma

 

 

Vele deelnemers waren er vooral tussen 2000 en 2008. We hoorden veel positieve geluiden terug van de cursisten: ‘Nu weet ik tenminste wat en hoe ik kan trainen om de spelers beter te maken, eerst deed ik maar iets wat ik dacht dat goed was’.

In 2002 stopte helaas het dames team (opgericht in 1983), nu kunnen we gelukkig weer vaststellen dat er weer toekomst in het meiden/dames voetbal zit bij O.V. . Inmiddels nemen 4 teams deel aan de competitie, nog enkele jaren en we zien na lange tijd weer eens een damesteam op zondag??

In 2007 werd er een nieuw seniorenplan geschreven, met de gedachte de ontwikkelingen binnen de jeugdafdeling voort te zetten binnen de senioren en met name binnen de selectie. Tevens werd er door een aantal sterk betrokkenen leden een update gemaakt van het jeugdplan, de samenstellers zijn er van overtuigd dat dit `nieuwe` plan zijn vruchten af zal werpen op de kwaliteit van onze vereniging. Dit verliep in goede harmonie tussen de JTC en de STC.

2007-2008 werd er doorgepakt, er kwamen een paar zeer goede lichtingen aan die we moest koesteren, er werd geïnvesteerd in de toekomst. Zo kwam er o.a. een Technische Jeugd coördinator, jaren vooruit denken om een goed beleid vast te houden.

We speelden in 2007-2008 4e klasse en behaalde het kampioenschap, 2008-2009 in 3e klasse, helaas was er degradatie, terug naar 4e klasse. In 2009-2010 behaalde we een periodetitel, tegen ESV werd promotie niet gehaald. In 2010-2011 en 2011-2012 4e klasse. In het seizoen 2012-2013 4e klasse. We behaalde weer een periodetitel, nu promoveerde we wel naar 3e klasse middels een tweede plaats in de competitie!!

In 2011 en 2012 werd er hard gewerkt door vele commissies om een prachtig feest-- het 75 jarig bestaan-- te gaan vieren. Ondertussen werd er door een werkgroep en de technische commissie een nieuw beleidsplan senioren geschreven. We moesten nu doorpakken met de goede lichtingen die er aan kwamen en de jeugd die steeds hoger gingen spelen. Het bestuur ging akkoord met de wensen en besloot om hoger in te zetten op financieel gebied voor wat betreft trainers /kader enz. De voorzitter was duidelijk in zijn nieuwjaarstoespraak, de lat moet omhoog, we moeten inzetten dat het 1e een stabiele 2e klasser moet gaan worden , en het 2e een 1e klasser en de hoogste jeugdelftallen hoofdklasse gaan spelen. Bij dit alles wordt de doorstroming van de jeugd naar de senioren makkelijker en beter, er is talent en goed kader genoeg. Ook de vele anderen recreatie- teams profiteren hier van, de trainers worden voorzien van diverse opleidingen en cursussen, Ook wordt er in 2012 een verenigingsadviseur aangesteld, die het senioren- en jeugdplan bewaakt.

Ook hadden we de hoop dat spelers die door de jaren heen elders hoger waren gaan spelen, eventueel terug zouden komen als we 3e-2e klasse zouden gaan spelen, door de jaren heen nodigden we deze 6-tal spelers uit rond de kerstdagen om in een informele bijeenkomst het een en ander te bespreken. Dit waren altijd leuke gesprekken, met belangrijke tips voor de STC. Tot slot van deze avond waren altijd de woorden van de technische commissie; ‘De deur staat altijd open bij Oirschot-Vooruit voor jullie’. Gelukkig kwam de eerste in 2012 terug en de rest volgde door de jaren heen.

 

De club bleef in beweging, zo waren er vele anderen activiteiten zoals: 2007-- 70 jarig bestaan, in 2008 kwam het grote Feijenoord op bezoek, een prachtige happening, de wedstrijd eindigde in 1-9. Start 1999 met de voetbaldagen in eigen beheer van Oirschot-Vooruit (in 2011 werden het de Jumbo voetbaldagen), 2005-2006 het kader gewaardeerd project, alle kader leden kregen kleding vanuit de sponsorcommissie, de jaarlijkse survival en het Zilveren stoel toernooi.

Er kwamen vanuit de KNVB andere cursussen, we probeerde zoveel kaderleden hier gebruik van te laten maken, om het niveau van de trainers te waarborgen en nog beter te maken.

In het seizoen 2014-2015 kwam er andere beleid betreft het 1e en 2e, zo kwam er een vaste groep voor 1 en voor 2. Zo ging het 1e op 1 veld trainen met een grotere selectie, en kwam er een vaste assistent trainer bij en een keeperstrainer op dinsdag. Hierdoor kwam ook de doorstroom van de A1 spelers beter tot zijn recht, door mee te trainen en op zondag mee als reserve.

In het begin moesten veel spelers, kader en bestuur/ commissieleden wennen aan de verandering, maar na de winterstop begon het te lopen. Een mooie uitspraak van Piet Drijvers was na een 5-tal trainingen: ‘Hier zitten zoveel talentvolle /technisch spelers dat ze zeker hoger kunnen/moeten, zeker zo goed als Nemelaer waar ik eerder gewerkt heb’.

Het seizoen 2014-2015 3e klasse, werd er een 5e plaats behaald, op zich een goed resultaat , maar er kon meer uitgehaald worden, vooral op tactisch en mentaal gebied. In 2015-2016 werden we kampioen thuis tegen Hapert met 4-1, ook werden er 3 periodetitels behaald!! Ook het 2e kwam steeds beter uit de verf, ze behaalden via een beslissingswedstrijd promotie naar de 2e klasse. 1e en 2e promoveren, dit was nog niet voorgekomen in de geschiedenis van Oirschot-Vooruit, zouden de doelstellingen dan toch waarheid worden.

Ondertussen werd er in de jeugdafdeling heel goed werk geleverd, de recreatieteams speelde met veel plezier en beleving hun wedstrijden, zo kwamen er geregeld kampioenen voorbij, de standaardteams stonden na heel hard werken in het seizoen 2013-2014 allen in de hoofdklasse, in het seizoen 2007-2008 speelde de A1/2e klasse—B1/1e klasse—C1/2e klasse en de D1/hoofdklasse, wat een opmars, wat een prachtig resultaat van de jeugdafdeling!

In het seizoen 2016-2017 2eklasse, zouden Piet en zijn spelers dit niveau hoger aan kunnen? Ze pakten meteen door en iedereen weet de uitkomst met de prachtige overwinning in de kampioenswedstrijd in en tegen Helvoirt, wat een feest. De supportersclub wordt steeds groter, elke wedstrijd was er veel steun van supporters, zelfs bij de uitwedstrijden.

In het seizoen 2017-2018 dus 1e klasse, wat zou dit gaan worden? Zou het iets te hoog zijn of hebben we door de jaren zo`n goed elftal opgebouwd met talent en ervaren spelers? Alle clubs in deze klasse deden niet veel voor elkaar onder, het bleef op en neer gaan, na een prachtige laatste reeks wedstrijden behaalde het 1e een mooie 7e plaats, prachtig resultaat voor 1e jaar. Ons 2e behaalde het kampioenschap in de 2e res. Klasse, de mannen van Johan van Griensven speelde een sterk seizoen, ook dit elftal heeft een mooie mix van talent en ervaring. Ook op naar de 1e klasse.

Is dit alles toch het succes van vele jaren met z`n allen hard werken en geloven in elkaar. Of te wel loon naar werken.

Wij zijn er nog lang niet en op dit niveau blijven is en blijft een mooie uitdaging. Dit geldt voor heel de club. De recreatieteams die met veel plezier hun spelletje spelen, en de jeugdselectieteams proberen om elke week weer een uitdaging te vinden om straks in het 1e te komen, door goed te trainen en te spelen. Voor wat betreft de opleidingen/cursussen constateren we dat dit helaas achteruit gaat. Hopelijk krijgen we weer trainers enthousiast die deze opleidingen/cursussen willen gaan doen, de club investeert hierin.

Gewoon 1e klasse spelen, zonder spelers te betalen en die gewoon hun contributie moeten betalen. (dat kunnen niet veel 1e klassers zeggen!)

Ook moet de vereniging vrijwilligers ondersteunen in opleidingen en cursussen, zodat de spelers worden voorzien van leuke en gevarieerde trainingen. Met z`n allen moeten we het plezier erin houden, van voorzitter tot de trainer van de mini`s. Hopelijk krijgen we een nieuw sportpark waar we vele jaren VOORUIT kunnen, dit zal voor de vereniging een uitkomst zijn (door de jaren heen konden we in de winterperiode maar half trainen, waar de andere verenigingen op kunstgras hun trainingen konden doen) mede daarom een groot compliment voor alle trainers om toch deze moeilijke periodes door te komen.

Zonder vrijwilliger geen vereniging, zonder vereniging geen voetbal. We mogen trots zijn op deze gemoedelijke vereniging met z`n allen, ga zo door!!

Allen veel succes.

 

p.s. Voor meer historie over Oirschot-Vooruit kijk eens op de site onder de rubriek Historie Oirschot-Vooruit.

  
www.oirschot-vooruit.nl
  Vandaag kregen wij het droevige bericht dat op 80 jarige leeftijd Willie van Tiel is overleden. Willie is 62 jaar lid van… Meer >
 
www.oirschot-vooruit.nl
Beste leden, Zoals u weet is de bouw van de nieuwe kantine in volle gang. We begrijpen dat er nieuwsgierigheid is naar de… Meer >
 
De KNVB heeft de indeling bekend gemaakt van de standaard elftallen voor het seizoen 2019-2020. Oirschot Vooruit 1 is ingedeeld in de… Meer >
 
De complete jeugdindeling voor het nieuwe seizoen Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-04-2019 Meer >
 
29-04-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven