Nieuws

 

Interview scheidsrechter Michael Eijgelsheim

16 juni 2018
www.oirschot-vooruit.nl

Michael is gepromoveerd naar het talenten traject betaald voetbal en mag gaan fluiten in 2e en 3e divisie en 4e official bij de jupiler league, dit verdient zeker een nadere kennismaking:

Wie is Michael Eijgelsheim?

Opleidingen?

Ik volg de opleiding Sport- en Bewegingseducatie aan de HAN in Nijmegen. Na eerder afgestudeerd te zijn als sportinstructeur in een verslavingskliniek ben ik de MINOR Ondernemerschap aan Fontys gaan volgen. Dit is het laatste deel voordat ik mijn diploma in september mag ontvangen.

Maatschappelijke loopbaan ?

Zoals gezegd ben ik bijna klaar als student Sport- en Bewegingseducatie. Ik ben van plan straks te gaan starten met een eigen onderneming als personal trainer gecombineerd met coaching op voeding en leefstijl in de gemeente Oirschot en omgeving. Dit is al jaren een hobby van mij en het lijkt mij leuk hier werk van te maken.

Gevoetbald bij?

Oirschot Vooruit, van mijn 5e tot ongeveer mijn 15e. Niet heel hoog en ik was ook niet bepaald een hoogstaande voetballer, maar ik vond het wel leuk!

Wanneer wist je dat je scheidsrechter wilde worden en waarom?

Toen ik de pupillencursus deed en de E’tjes en F’jes mocht fluiten had ik al veel plezier, maar toen ik op groot veld mocht werden mijn ogen geopend en wist ik dat ik dit vaker wilde. Deelnemen aan het spelletje op een andere manier dan als voetballer met het stukje leiderschap op het veld trekt mij heel erg aan.

Hoe lang ben je al scheidsrechter?

Ik denk sinds mijn 12e of 13e al voor de club, waarna ik op mijn 16e voor de KNVB begon.

Kun je een omschrijving geven over jezelf als scheidsrechter?

Ik heb wel eens teruggekregen dat ik een ‘baasje’ of ‘mannetje’ zou zijn, en daar herken ik mijzelf ook wel in. Ik heb veel zelfvertrouwen op het veld en wil dit ook uitstralen, hierbij moet ik alleen waken dat dit niet overschiet naar arrogantie of popiejopie gedrag. Ik praat veel met spelers en ben ook niet bang om hen vermanend toe te spreken, dit wordt in mijn optiek vaak ook beter ontvangen dan een scheidsrechter die snel naar de gele kaart grijpt. Verder probeer ik veel door te laten voetballen in de wedstrijd en hoort voor mij een keer een overtreding missen daar ook bij.

Wil je iets vertellen over je loopbaan als scheidsrechter?

Zo begon ik bij de E’tjes en F’jes op jonge leeftijd, maar wilde ik als een van de enige al snel naar het grote veld. Ik heb een spoedcursus gevolgd bij toenmalig scheidsrechtercoördinator Willem Nuwenhoud en zo begon ik op het grote veld. Een opmerkelijk moment was dat ik een rode kaart gaf voor natrappen bij een D wedstrijd. Iedereen op en om het veld was in schok maar ík was overtuigd en zat bij het juiste eind. Hierna kon ik al snel op de BOS cursus en begon ik na een aantal wedstrijden bij de club als KNVB official. Ik floot drie seizoenen bij de jeugd waar ik onder andere bij de jeugd van Willem II en Den Bosch ben geweest. In mijn laatste seizoen jeugd ben ik gevraagd voor het ontwikkeltraject van de KNVB en ben ik in dat eerste jaar overgestapt naar de senioren. Bij de senioren begon ik in groep 4, wat 4e klasse inhield. Hier had ik leuke en leerzame wedstrijden bij bijvoorbeeld Netersel, SDO en Wodan. Mijn debuut in de 3e klasse was hierna (verassend) bij Oirschot Vooruit. Er was geen scheidsrechter op komen dagen en ik werd gevraagd omdat ik toevallig net het sportpark op kwam lopen. Nadat mijn moeder mijn spullen kwam brengen heb ik die wedstrijd gefloten. Oirschot Vooruit – Dommelen was het. Hierna ging het snel, ik maakte mijn debuut in de tweede klasse en ik promoveerde dat seizoen naar 1e klasse. Hier was mijn debuut bij Baronie – Moc. Na een jaar flink ervaring opdoen in de eerste klasse mocht ik mijn debuut maken in de Hoofdklasse bij Alphense Boys, een mijlpaal in mijn loopbaan. Hierna heb ik nog een drietal hoofdklasse wedstrijden gefloten waar ik in mei bericht kreeg dat ik op selectie dag mocht bij het Talententraject Betaald Voetbal (TTBV). De spelregeltest haalde ik, maar tijdens de conditietest viel ik uit vanwege een liesblessure waar ik ongelofelijk hard van baalde. Tot mijn groot genoegen kreeg ik twee weken later wél het telefoontje dat ik was toegelaten tot het TTBV. Als een kind zo blij, iets waar ik al jaren hard voor gewerkt had.

Hoe ga je om met de commentaren rond en op het veld ?

Rond het veld moeten de mensen dat lekker zelf weten. Als ik op de tribune een wedstrijd zit te kijken kan ik me soms wel irriteren aan wat mensen roepen. Dan denk ik echt waar bemoei je je mee, en waar maak je je druk om? Op het veld heb ik er echter geen last van, ik kan me hier goed vanaf sluiten. Commentaar op het veld probeer ik altijd zo vroegtijdig de kop in te drukken. Je herkent vaak de commentaar gevende spelers snel en deze moet je vroegtijdig aanpakken. Geef ze duidelijkheid dat je dit niet wil hebben. Gaan ze toch door waarschuw ik ze en is het vaak klaar.

Vertel eens over leuke en minder leuke ervaringen die je zijn bij gebleven gedurende je carrière.

De wedstrijd Nederland o15 – Servië o15 was wel een van de hoogtepunten. Een interland fluiten, tja wat moet ik er nog meer over zeggen. Opkomen met het volkslied en de meest getalenteerde voetballers van Nederland fluiten. Daarnaast heb ik een keer op een sportpark gefloten waar volgens de krant 2.500 toeschouwers aanwezig waren, dan krijg je ook wel even kippenvel als je het veld op loopt kan ik je vertellen. Ook is het debuut in welke klasse dan ook altijd een speciaal moment. Minder leuke ervaringen heb ik ook zeker gehad, er gebeurt natuurlijk genoeg op het veld. Achteraf gezien waren dit alleen maar leerzame momenten, en ben ik er veel sterker uitgekomen.

Is er voor jou ook een derde helft of houd je bewust afstand.

Ik vind het zelf niet slim om een derde helft als scheidsrechter te houden, ik doe het dan ook niet.

 

En dan de vragen van …

Karakter?

Ik ben iemand met een sterke persoonlijkheid en laat mij niet snel van de wijs brengen. Ik ben niet bang om andere aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Ik kan verder ook goed met mensen overweg en ben erg sportief.

Levensmotto?

Ik vind dat je echt moet zorgen dat je er voor jezelf zo veel mogelijk uit haalt, maar daar moet je wel kei en keihard voor werken. Er komt niks zomaar aangewaaid.

Bewondering voor?

Alle scheidsrechters op welk niveau dan ook. Het is misschien een cliché maar zonder scheidsrechters is er geen voetbal, en dat vindt niemand leuk. Ik heb dan ook bewondering voor iedereen die zich vrijwillig inzet om te zorgen dat 22 mensen een leuke wedstrijd hebben.

Hobby`s?

Ik ben al jaren veel met sport bezig. Fitness, hardlopen, voeding, balsporten en ga zo maar door. Ik ben in mijn vrije tijd dan ook veel bezig met andere mensen helpen op het gebied van gezondheid. Ik hoop hier dan ook na mijn diploma hier mijn werk van te maken.

Ambities?

Op dit moment is mijn ambitie om mijn debuut als scheidsrechter te maken in de topcompetities van het amateurvoetbal. Ik heb het dan over de 3e en 2e divisie.

Carnaval of wintersport?

Dan toch wintersport, lekker sportief.

Slechte eigenschap?

Ik ben soms misschien wat snel op mijn teentjes getrapt, even tellen tot 10 helpt dan wel.

Avondje stappen of etentje?

Ik ben fan van allebei. Het ligt een beetje aan het gezelschap waar mee ik ga. Voor het avondje stappen moet ik wél de volgende dag vrij zijn, maar dat weten mijn vrienden gelukkig ook.

Bier, water of wijntje?

Vanuit mijn sport achtergrond drink ik veel water, maar op zijn tijd drink ik graag een biertje of een wijntje. Hier ligt het een beetje aan de omgeving waar ik ben.

 

Krijg inspiratie van?

Het klinkt misschien raar maar van het sporten bij andere sportscholen/ trainingscomplexen krijg ik ontzettend veel inspiratie. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe apparatuur en nieuwe oefeningen.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen?

In de Kuip fluiten zou ik toch nog wel héél erg graag willen doen. Het maakt dan even niet uit of dat de Kuip vol of leeg is (maar het liefste vol natuurlijk!).

Ultieme doelstelling?

Mijn doelstelling is toch wel mijn debuut maken als scheidsrechter in het betaald voetbal. Hierna kan ik weer bekijken wat de volgende doelstelling is. Alles stap voor stap.

Tot slot, waar zien wij jou over 5 jaar?

Als ik goed mijn best blijf doen, keihard werk en mijzelf blijf ontwikkelen zien jullie mij over 5 jaar als scheidsrechter in het betaald voetbal.

 

 

Michael, gefeliciteerd met je promotie en heel veel succes in je verdere loopbaan als scheidsrechter. 
www.oirschot-vooruit.nl
Oirschot Vooruit - SV TOP 2-4 Vandaag mocht Oirschot Vooruit het opnemen tegen SV TOP uit Oss. De heen wedstrijd was met 2-0… Meer >
 
www.oirschot-vooruit.nl

Speler van de maand

13 april 2019
OV 2 speler van de maand maart is verdedigende middenvelder Pim Meeuwis. Pim heeft zich in de basis van het elftal gespeeld en… Meer >
 

Verslag Alcohol en Drugs

11 april 2019
Verslag vervolgbijeenkomst Alcohol en Drugs, thema groepsdruk   Op 29 januari jl hebben we de ouders van onze spelers in de… Meer >
 
www.oirschot-vooruit.nl
Onder zomerse omstandigheden heeft Oirschot Vooruit opnieuw een nederlaag moeten slikken, dit keer in Tilburg tegen de plaatselijke… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14-01-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
09-12-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-10-2018 Meer >

 
 
 
 
 
Terug naar boven