Nieuws

 

Scheidsrechters gezocht!!

05 mei 2018
www.oirschot-vooruit.nl
Beste leden /ouders,
Het aantal voetballeden bij de KNVB loopt nog altijd op. Maar meer voetballers betekent ook meer teams en dus ook meer voetbalwedstrijden. 
Het zelfde geldt (gelukkig maar) ook voor onze eigen vereniging. We zijn een groeiende vereniging, hebben dus een groeiend aantal voetballers en een groeiend aantal teams en dus worden er ieder seizoen weer meer wedstrijden gespeeld.

Maar dit betekent dat er ook meer scheidsrechters nodig zijn, om de voetbalwedstrijden te leiden. 
Het aantal scheidsrechters dat wedstrijden leidt voor de KNVB, wordt alsmaar minder, wat weer gevolgen heeft voor de verenigingen zelf, namelijk dat de verenigingen zelf voor steeds meer scheidsrechters moeten zorgen. Hoe is de stand van zaken:

Voorlopig kunnen we de wedstrijden op zaterdag en zondag elke week nog redelijk goed invullen. Wij beschikken over een groot aantal verenigingsscheidsrechters, waar we reuzetrots  op zijn. Er is een grote groep scheidsrechters die elke week weer hun tijd besteedt aan het leiden van onze thuiswedstrijden. De zogenaamde vaste kern, maar ook een aantal scheidsrechters, die weliswaar niet elke week, maar toch regelmatig de fluit ter hand wil nemen. Hulde voor deze mensen! 
Maar...helaas hebben we het laatste jaar afscheid moeten nemen van scheidsrechters door blessures, werk en andere omstandigheden en er komen alleen jeugdscheidsrechters bij, dus voor de toekomst komen we gewoon tekort.

Natuurlijk willen we graag dat het aantal verenigingsscheidsrechters tenminste intact blijft, maar eigenlijk nog liever dat het aantal groter wordt. Heeft u b.v.de laatste jaren moeten stoppen met het actief voetballen, en wil je toch in conditie blijven is dit een mooie uitdaging. 

Heeft u interesse voor het fluiten van wedstrijden op zaterdag en/of zondag neem dan contact op met :
Willem Nuwenhoud jeugd
willemnuwenhoud@upcmail.nl
06-23694678
 
Jos van Haren: senioren
 
j.vanharen14@upcmail.nl
06-10493137
 
Voor meer informatie kijk eens op de rubriek Arbitrage
 
Hieronder een mooi verhaal, over een voetballer die zich als scheidsrechter heeft aangediend.

Robbert Minkhorst is journalist en voetballer van DoCos 4 in de reserve-zoveelste klasse. Na een kritische column over het belabberde niveau van de scheidsrechter, volgde hij op uitnodiging van de KNVB de scheidsrechterscursus en nam zelf de fluit ter hand. Hoe kijkt hij terug op de cursus en zijn ervaringen om 22 voetballers in het gareel te houden?
"Ik ben zelf wel een speler die zijn mondje bij zich heeft," zegt Minkhorst. "Maar nooit om de scheidsrechter te bespelen. Ik kan alleen niet goed tegen onrecht en dat kom je veel tegen op het niveau waarop ik acteer." Een scheidsrechter kan toch een fout maken? "Natuurlijk, maar dat geklooi met die regels. Een voorbeeld. Ik breek door en word neergehaald. Dan is dat op zijn minst een gele kaart met een tijdstraf. Maar dan krijg je alleen een vrije trap. Het is allemaal te gemakzuchtig en daardoor kan het uit de hand lopen."
Kritische column
Ik kan blijven klagen, maar ik kan ook bijdragen aan een oplossing
Minkhorst beschikt over een fijne pen en schreef een kritische column die werd afgedrukt in de uitgaven van de Holland Media Combinatie. De KNVB bood hem vervolgens aan de scheidsrechterscursus B te volgen. Minkhorst pakte de handschoen op. "Ik kan blijven klagen, maar ik kan ook bijdragen aan een oplossing."  Een gescheurde kruisband gooide eerst nog roet in het eten, maar in het najaar trok Minkhorst het glimmende paarse shirt van de arbiter aan. Niet met elf maar alleen naar het veld, de bal in de hand, 22 spelers in het kielzog, die straks allemaal wat van jouw beslissingen gaan vinden. 
Naast vier cursusavonden worden de beginnende scheidsrechters direct in het diepe gegooid. Minkhorst: "Ik ging B-junioren fluiten. Die hebben hun mondje al mee hoor." Op het platform Scheids Assist deelde Minkhorst zijn ervaringen, een aanrader. Wie de columns leest, kruipt in de huid van de scheidsrechter. Je voelt de twijfel - was het een penalty? De frustratie als de begeleider wijst op de overtredingen die je niet hebt gezien. En de waardering als een jonge slungel na afloop de bestuurskamer in komt om je te bedanken.
Handjes thuis
"Wat ik het moeilijkste vond? Dat je niet alles kunt waarnemen. Ik erger me altijd aan handtastelijkheden in het veld. Voor de wedstrijd zei ik dan ook altijd: 'Handjes thuis' en lette daar extra goed op. Het was dan zeer confronterend en frustrerend om na de wedstrijd van mijn begeleider te horen dat ik een aantal overtredingen had gemist." 
Minkhorst heeft meer begrip gekregen voor het vak, want dat is het toch. "Ik heb nu zelf ervaren dat je in een fractie van een seconde een beslissing moet nemen, ook als je twijfelt. En dat de scheidsrechters er überhaupt steeds weer staan. Dan moet het toch ook leuk zijn. Ik vind het leuker dan ik had gedacht."
Doorgaan of niet?
De cursus heeft daartoe bijgedragen. De stof was goed. We hadden veel lol met de groep. Na afloop waren er drie mogelijkheden: 
  • Verenigingsscheidsrechter blijven
  • Nog een jaar ervaring op doen
  • De A-cursus gaan volgen en doorgroeien naar een hoge niveau. 
Aan de afronding van het traject kan wat meer aandacht aan worden besteed, vindt Minkhorst. "Dat kan persoonlijker. Je stelt jezelf toch kwetsbaar op en dan is het fijn als er wat langer bij stil wordt gestaan, waarom je de vervolgcursus mag doen of juist niet." 
Zelf komt hij in aanmerking voor de A-cursus. "Ik heb niet alle tijd van de wereld, een gezin, een drukke baan. Maar ik vind - met een knipoog naar de cursus - : 'Wie B zegt moet ook A zeggen'." Het scheidsrechtersgilde heeft er een nieuw lid bij. Een lid dat hopelijk ook af en toe nog in de reserve zoveelste klasse blijft fluiten. Want daar is hij misschien wel het hardste nodig 


 
www.oirschot-vooruit.nl
Oirschot Vooruit verliest vanmiddag van zichzelf. De lente had z'n intrede gedaan. Zou dat aan Oirschot Vooruit de nodige… Meer >
 
www.oirschot-vooruit.nl
De nieuwe tussenstand van de obligatielening bedraagt 40.000 euro. De vorige tussenstand was 30.250 euro. Ruim 60 personen met een… Meer >
 
www.oirschot-vooruit.nl
Inschrijven Jumbo Voetbaldagen: Klik rechts in het activiteitenblok op Jumbo Voetbaldagen 2019
 
www.oirschot-vooruit.nl
Voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd. Degene die zou winnen kwam voorlopig even uit de gevarenzone. Uiteindelijk was Oirschot… Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14-01-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
09-12-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30-10-2018 Meer >

 
 
 
 
 
16-10-2018 Meer >
 
 
12-10-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven