Passant

Oranje

www.oirschot-vooruit.nl
Oranje is een kleur die zich in het spectrum tussen rood en geel bevindt. De kleur kan dan ook door mening van geel en rood verkregen worden. In de traditionele kleurenleer is het een secundaire hoofdkleur.
Het woord oranje is afkomstig van het Perzische woord narang (het Spaanse naranje) dat sinaasappel betekent.
Ook in vele andere talen zoals Engels, Frans en Spaans wordt hetzelfde woord gebruikt voor oranje als sinaasappel.
Dat het koningshuis ook wel de Oranjes worden genoemd heeft te maken met Willem van Oranje, hij erfde in het verleden van zijn neef Rene van Chalon de titel Prins van Oranje. Die titel hoorde bij het prinsdom Orange in Frankrijk. Het oranje staat in Nederland ook voor alle nationale sportteams. Vooral rond het EK en WK voetbal 
kent men de Oranjegekte bij deelname van het Nederlands team. In de afgelopen jaren viel er weinig te juichen
voor wat betreft het Nederlands elftal, Het EK en WK werden beiden niet bereikt omdat het in de kwalificatie misging.
De dames van Oranje, de Leeuwinnen doen het daar in tegen een stuk beter en zijn momenteel in Frankrijk voor het WK. Op 11 juni spelen ze hun eerste groepswedstrijd tegen het team van Nieuw Zeeland. De verwachtingen zijn hoog gespannen zeker vanuit de pers en de supporters. De Leeuwinnen zouden wel eens wereldkampioen kunnen worden.
Onder bondscoach Ronald Koeman kent het Nederlands elftal van de mannen een werkelijke metamorfose.
Iets moest er gebeuren bij Oranje dachten ze in Zeist bij de KNVB. We zaten met Oranje op een dood spoor.
De bondscoach koos voor een nieuw team met nieuwe frisse jonge spelers die nog allemaal in een ontwikkelingsproces zitten. Het is dan ook prachtig om te zien wat het team nu heeft bereikt. Natuurlijk worden er fouten gemaakt, maar dat hoort bij het proces.De coach is de architect en met succes. Zijn aanpak is dan ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Fc Barcelona zou Roanld Koeman maar wat graag binnen halen als coach voor het komende seizoen, maar Koeman is een persoonlijkheid en blijft oranje trouw. Voor nu even genoeg over oranje tijd voor wat anders.

De passant     


Terug naar boven