Passant

Vuur

www.oirschot-vooruit.nl
Vuur is het geheel van lichtverschijnselen en warmteontwikkeling dat optreedt als een brandbare stof een
oxidatiereactie ondergaat bij hoge temperaturen.
Het paasvuur is een oud ritueel in delen van Europa op eerste of tweede paasdag. Hout wordt op een stapel 
geplaatst en dan gaat de fik erin. Het is waarschijnlijk van voorchristelijke origine. Mogelijk vanuit de Oud Saksische godsdienst en de Germaanse mythologie sinds 1559 bestaan er schriftelijke bronnen omtrent het paasvuur.
Als iets als een lopend vuurtje zich verspreid dat gaat het nieuws snel rond, als je de kastanjes uit het vuur haalt dan klaar je een moeilijke klus en als je je het vuur uit de sloffen loopt dan heb je heel erg je best gedaan.
Op 15 april ontstond er in de kathedraal Notre-Dame in Parijs een gigantisch vuur. Het vuur begon in de zolder van het gebouw en verspreidde zich razend snel door de houten dakconstructie. Toch wordt alles in het werk gesteld om dit waardevol historisch gebouw binnen twee jaar weer doen te verrijzen.
Afgelopen week was er ook de kraker in de kwartfinale van de Champions League Juventus tegen Ajax. In Amsterdam werd het 1-1 dus er moest iets gebeuren in Turijn. In de 28ste minuut was het Christiano Ronaldo die de 1-0 in de touwen joeg, maar daarna waren het de Amsterdammers die Juventus het vuur aan de schenen legde. Het was hoge school voetbal wat Ajax liet zien en dankzij Donny van de Beek pas 22 jaar werd het 1-1.
De winnende treffer de 1-2 kwam van de 19 jarige Matthijs de Ligt. De ogen van verliezer Ronaldo spuwden vuur. Hij kom niet beseffen dat zijn ploeg was uitgeschakeld. Natuurlijk staat bij Ajax nu alles in vuur en vlam.
De Amsterdammers doen nog mee voor de beker en het kampioenschap en in de halve finale is Tottenham Hotspur uit Londen de tegenstander. Zolang de spelers het vuur uit hun schoenen blijven lopen dat is er veel mogelijk. Datzelfde geldt voor Oirschot Vooruit. Iedere wedstrijd is nu een finale en dankzij maximale inzet en vuur in het spel kan degradatie voorkomen worden. Dus ga ervoor vol vuur.

De Passant 


Terug naar boven