Passant

Controle

www.oirschot-vooruit.nl
Controle is een begrip met meerdere betekenissen afhankelijk van de context. Controle kan verwijzen naar het toezicht op de juiste werking van een toestel. Het kan ook het toezicht zijn op het naleven van de voorschriften.
Het al dan niet aanwezig zijn van een fout en het kan gaan over de mate van beheersing.
Als ze op Schiphol praten over 100% controle verwijst dat naar de controles sinds 2003 op vluchten van en naar bepaalde streken waar een hoog percentage kans is op bolletjesslikkers.
Terug naar het voetbal. In Spanje lijkt Real Madrid de controle kwijt. Afgelopen zaterdag werd voor de tweede keer in drie dagen verloren van aartsrivaal Barcelona. In Estadio Santiago Bernabe├╣ werd het 0-1 voor de Catalanen.
Woensdag werd het voor de beker 0-3. Het lijkt mij dat Real Madrid de controle kwijt is in Spanje. De achterstand op Barcelona is inmiddels twaalf punten.
In Duitsland is de spanning in de Bundes Liga weer helemaal terug. Afgelopen vrijdag verloor koploper Dortmund en nummer twee Bayern M├╝nchen won zaterdag de lastige uitwedstrijd bij Borussia Monchengladbach met 1-5.
Beide ploegen staan nu bovenaan met een gelijk aantal punten. Dus ook bij Dortmund is er geen controle meer.
In Engeland stond Liverpool al een lange tijd bovenaan en trainer Jurgen Klopp dacht alles onder controle te hebben. Deze Duitse trainer is zo ie zo een controlefreak. Afgelopen zaterdag won naaste concurrent Manchester City
met 0-1 uit bij Bournemouth en staat City zeker een dag aan kop in de Premier League. De Mersey side derby tussen Liverpool en Everton zal door Liverpool moeten worden gewonnen om weer controle te krijgen op de eerste plaats.
Afgelopen zaterdag was er de schitterende voorjaarsklassieker bij het wielrennen De Omloop van het Nieuwsblad. Uiteindelijk was er de controle bij de Tsjech Zdenek Stybar die twee kilometer voor de finish wegfietste bij de Belg Wellens en in de sprint Greg van Avermaet klopte. Pas dan praat je over controle.
Op 29 maart staat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op de agenda. Ik weet niet of er dan nog enige controle is in het eiland aan de Noordzee. Ik hoop op uitstel van de Brexit, want niemand kan de gevolgen overzien en wie regelt de controles aan de grenzen en op de vliegvelden.
Niets is zo fijn als controle hebben over iets of een organisatie. dan weet je wat je te wachten staat. dat geldt ook voor de sport. Zeker bij Oirschot Vooruit wil je als trainer alles onder controle hebben. Alleen als er schorsingen en blessures op het pad komen ben je als trainer de controle kwijt. Maar ook blessures en schorsingen gaan voorbij en dan kun je weer je vertrouwde spelletje spelen als team en kunnen we weer punten pakken.
Controle is mooi, maar je weet nooit wat er op je pad komt. Dat is niet te controleren.

De Passant


Terug naar boven