Passant

Toon

www.oirschot-vooruit.nl
Toon kan verwijzen naar de abstracte aanduiding van nog de klank van fysieke tonen, de klinkende toon is het geluid dat een toonhoogte heeft. Als je uit de toon valt dan ben je anders dan anderen, maar dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Hier kom ik nog op terug. Het is ook de toon die de muziek maakt en dan gaat het om de manier hoe iets gezegd wordt.
Groot-Brittannië dreigt nu uit de toon te vallen nu het land zich via een referendum heeft afgekeerd van de Europese Unie. Vele intellectuelen in Groot-Brittannië zaten vroeger op kostscholen. Het land kende de eerst industrie maar betaalt nu de prijs door te lang te zijn blijven hangen in het verleden. Het internet is traag en de sociale voorzieningen zijn belabberd evenals de woningen in een doorsnee woonwijk. In het Lager Huis, het Britse parlement klinkt een duidelijke toon. Onafhankelijk zijn van de E.U.zonder te kijken naar de directe gevolgen.
Londen was een van de financiële hoofdsteden van Europa, maar banken vertrekken nu richting Frankfurt in Duitsland of komen naar Amsterdam. Iemand die als trainer ook altijd een bepaalde toon neerzet is Jose Mourinho. Hij kende successen met Chelsea, maar bij Manchester United kreeg zijn toon geen gehoor en moest hij halverwege het seizoen vertrekken. Toch vindt hij zelf dat de tegenvallende resultaten niet aan hem lagen. Hij heeft een toon met een bepaalde arrogantie.
Terug naar Oirschot. De wat ouderen onder ons herinneren zich allemaal nog scheidsrechter Toon Kemps.
Toon was in het dagelijks leven melkboer en bij hem ontspoorde geen enkele wedstrijd. Een handsbal met een hand was bij hem geen hands, pas met twee handen. Als het spel te veel op en neer golfde bleef hij rustig staan rond de middenstip, dan heb je een goed overzicht over het gehele veld. Over veld gesproken, Toon Gloudemans van zichzelf de meest onderschatte voetballer van Oirschot Vooruit. Nu heb ik helaas niets terug kunnen vinden op You Tube of in de boeken dus dat zullen we nooit weten, wat we wel weten is dat de zoon van Toon, Koos de toon zet binnen OV.1 Misschien knaagt dat bij Toon. Natuurlijk is Toon een trotse vader en geeft Toon de toon aan bij La Trappe, het trappistenkloosster met heerlijk abdijbier in Berkel-en-Schot. 
Het belangrijkste blijft altijd dat wat je ook doet en wie je ook bent, zorg ervoor dat je je altijd en overal kunt vertonen.

De Passant   
        


Terug naar boven