Passant

Winnen

www.oirschot-vooruit.nl

Winnen is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts en maakt deel uit van de Westerwaldkreis. Het plaatsje telt slechts 465 inwoners wel allemaal winnaars! Bij een win-win situatie halen beide partijen voordeel uit een bepaalde situatie. Als de wind uit een ander hoek komt dan zijn de omstandigheden veranderd.

 

Afgelopen vrijdag 27 juli leverden de Nederlandse waterpolosters een prestatie van formaat. Voor het eerst in 25 jaar werd de Europese

titel veroverd. In de finale in Barcelona won Nederland van de Griekse dames. Zo mooi kan winnen zijn.

Natuurlijk was er in de Tour de France afgelopen vrijdag een koninginnenrit in de Pyreneeën. er werd gestart in Lourdes en de finish was 200,5 kilometer verder in Laruns. De tourwinnaar van afgelopen jaar Chris Froome was niet bij machte om een duidelijke winnaarsrol op te eisen. De ijzersterk fietsende Sloveen en kopman van team Lotto Jumbo Primoz Roglic was de overtuigende winnaar in de slotrit in de

Pyreneeën. Natuurlijk zal de ritwinst niet genoeg zijn voor de eindzege. Maar mede dankzij Lotto Jumbo en Sunweb staan we weer op de internationale wielerkaart. Bij Sunweb waar Tom Dumoulin een winnaars mentaliteit toont is er zelfs nog wel een kleine kans op de eindoverwinning. Maar ik zelf ga er vanuit de Brit Thomas van team Sky zich niet gewonnen geeft en de laatste twee etappes zou laat controleren door zijn team dat de eindoverwinning veilig gesteld kan worden.

 

Bij zowel PSV als Ajax is er maar een ding dat telt en dat in winst. Met de frisse wind  van de nieuwe trainer Marc van Bommel iemand met een echte winnaarsmentaliteit zijn de verwachtingen hoog gespannen in Eindhoven. In Amsterdam heeft men ook stevig geïnvesteerd in de spelersgroep en het ziet er naar uit dat de Marokkaanse sterspeler Ziyech dit seizoen gewoon in Amsterdam voetbalt samen met aanwinsten Dusan Tadic en Daley Blind zal men gaan voor winst en met niets minder tevreden zijn dat de titel aan het einde van de competitie. Het is in de voetballerij heel simpel, als je wint ben je een goeie en bij verlies kun je er niets van.

 

Deze tendens zie je ook terug in de maatschappij, winnaars zoeken elkaar op en verliezers hangen er maar een beetje bij. Maar ik vraag me af of je een verliezer bent als je na je mogelijkheden hebt gepresteerd en voor jezelf er het maximale hebt uitgehaald. We zijn allemaal individuen en we streven allemaal naar het hoogst haalbare, maar en kan er maar een de beste zijn. Als je altijd je best doet om te winnen en dan toevallig een keer verliest is er nog niets aan de hand. De winnaar kan ook verliezen en de verliezer kan dromen van winst.

 

De Passant       Terug naar boven