Passant

Goud

www.oirschot-vooruit.nl

Goud is een scheikundig element met symbool Au en atoomnummer 79. Het is een geel metalliek overgangsgetal. Sinds de stroomcultuur

(Nabije Oosten van 3500 v. Chr. tot 800 voor Chr.) zeer gewaardeerd en roestvrij, daarom wordt goud soms de koning van de metalen genoemd.

 

Yuri van Gelder is de Lord of the Rings, maar na wat misstappen tijdens nachtelijke escapes tijdens de Olympische Spelen in Rio is hij van zijn troon gevallen.

 

Toch was er acht maal goud voor Team NL. Anne van der Breggen won goud met de wielerwedstrijd op de weg. Maaike Head en Ilse Paulis wonnen goud met

hun lichte dubbel bij het roeien. Sanne Wevers schreef historie met haar gouden plak op de balk bij het turnen. Elis Ligtlee haalde goud bij het baanwielrennen.

Marit Bouwmeester pakte goud bij het zeilen in de klasse Laser radial. Dorian van Rijsselberghe zeilde naar goud met zijn zeilplank in de klasse RS:X.

Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal pakten beiden goud bij het 10 kilometer zwemmen in open water. En als laatste pakte Nicole Beukers goud bij het roeien.

 

Goudkoorts is een stormloop naar een gebied en de daarmee gepaard gaande periode van verhoogde migratie van arbeiders naar een gebied waar een ontdekking van 

commerciƫle hoeveelheden goud is gedaan Tussen de 17de en 19de eeuw o.a. in De Verenigde Staten en Zuid Afrika.

 

De goud haan (haantje) genaamd vanwege zijn formaat is een zangvogel uit de familie van Regulidae. hij is 8,5 cm groot en weegt tussen de 4 Ć  7 gram.

 

Als we er voor gaan dan gaan we voor goud, maar er is meestal maar een gouden plaats. Met zilver of brons kun je teleurgesteld zijn, maar wie haalt er een medaille en

wat moet je er allemaal voor doen en vooral laten.

 

Voor mij verdien je goud als je op een positieve manier in het leven staat en rekening houdt met je medemens. Er zijn voor de ander dat is pas goud waard.

 

De Passant                Terug naar boven