De passant: 'Inspiratie'

  9 november 2021 15:30


  Letterlijk betekent inspiratie het opzuigen van lucht naar de longen. In spreektaal wordt het woord inspiratie gebruikt als synoniem voor het hebben van ideeën, bezieling, ingeving of het maken van een plan.

  In Rotterdam Zuid bij voetbalclub Feyenoord is het altijd wel iets, zijn het niet de supporters die aandacht trekken dan gaat het wel over de nieuwe Kuip die er moet komen. Er zitten bij Feyenoord verschillende mensen met hun eigen inspiratie en die waarschijnlijk ook kijken naar hun eigen verdienmodel, het team wordt geleid door een geïnspireerde trainer Arne Slot, het team laat zich gelden door een enorme werklust, maar de financiële mogelijkheden zijn beperkt om echt door te groeien naar een topclub.

  De plannen voor een nieuw stadion staan inmiddels in de ijskast en het zal er waarschijnlijk nooit komen. De inspiratie is er wel, maar de financiële risico's zijn te groot. 

  Wat dat betreft kun je beter een voetbalclub zijn uit de Engelse competitie. Daar steken buitenlandse
  investeerders miljoenen in een club, maar niet zozeer met een sportieve inspiratie, maar meer om er zelf beter van te worden. Natuurlijk gaat het ook om het ego van de investeerder.

  Als ik kijk naar onze plaatselijke voetbalclub dan bruist het daar van inspiratie, er zijn ideeën, er worden plannen gemaakt en er zijn mensen bezig met een bepaalde missie. Heerlijk om te zien dat er op ieder niveau inspireerde mensen bezig zijn. Het is heel simpel. Een lager elftal dat op zondag om 10.00 uur voetbalt staat met een andere inspiratie op het veld als de jongens van het eerste elftal. Wel hebben alle spelers gemeen dat ze houden van het spelletje en dolgraag willen winnen. Een kind laat zich inspireren door een rolmodel. Ze willen allemaal Messi, of Christiano Ronaldo zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat we los van onze leeftijd proberen te denken vanuit de belevingswereld van het kind.

  In de huidige maatschappij komen er zoveel prikkels op ons af die ons allemaal proberen te beïnvloeden dat het moeilijk wordt om je op een neutrale manier staande te houden, er wordt altijd wel om een mening gevraagd. Er is ook altijd discussie, zelfs als ik met mezelf praat merk ik dat ik wel eens in de knoop zit, die moet ik er toch echt zelf uithalen. Ik kijk om me heen en laat me inspireren door de kleine zaken in onze wereld. De kleurenpracht van de herfst, maar ook dat mensen er voor elkaar zijn als het nodig is, dat werkt bij mij inspirerend.

  De Passant
  download_2.jpeg
  Delen