Pieter Saris stelt zich voor

  14 september 2021 16:15


  Ook Oirschot Vooruit 2 heeft een nieuwe trainer: Pieter Saris. We legden hem een aantal vragen voor.

  Hoe sta je in het dagelijks leven?
  Ik sta altijd positief in het leven. Het glas is bij mij altijd half vol.

  Vanwaar de keuze om trainer van O.V. 2  te worden?
  Na 4 jaren bij DVS in Aalst gewerkt te hebben vond ik het tijd een nieuwe uitdaging aan te gaan. Daarbij wilde ik ook graag een stap maken naar een hoger niveau. Door voor OV 2 te kiezen kon ik beide doelstellingen afvinken. Ook vind ik het fijn met jonge spelers te werken en ik wist dat er een jonge selectie was waarbij ook nog eens veel spelers overkwamen uit de JO19. 

  Wat spreekt je het meeste aan bij onze club?
  Oirschot Vooruit heeft een hele mooie accommodatie: 2 prachtige kunstgrasvelden en een mooi hoofdveld met tribune. Daarnaast is de kantine vernieuwd en zijn de kleedlokalen gerenoveerd. Ook ken ik Oirschot Voortuit als een gezellige club met normen en waarden die bij mij passen.

  Hoe is de omgang met de overige trainers/kader binnen O.V.?
  De samenwerking binnen de staf verloopt uitstekend. Het contact met zowel de trainers, leiders, teammanagers, vlaggers en medische staf verloopt goed. De lijntjes zijn kort en alles is bespreekbaar.

  Hoe kunnen we je omschrijven als trainer?
  Ik probeer als trainer mijn spelers individueel beter te maken en daarnaast tijdens de wedstrijden iedereen te laten spelen als een team. Op de trainingsavonden wordt er hard getraind en op de zondagen willen we winnen. Na de training en de wedstrijd moet er ook tijd zijn voor gezelligheid in de kantine. In de communicatie ben ik heel open. Iedereen kan bij me aankloppen om over zaken (ook niet voetbal) te praten. Daarnaast probeer ik ook altijd open te communiceren naar de spelers en bijvoorbeeld keuzes die we maken als staf uit te leggen.

  Wat zijn in uw ogen de belangrijkste taken van een trainer/coach?
  Dat kan in mijn ogen verschillen. Ik denk dat de taak van een trainer bij een tweede elftal opleiden is:  hij moet spelers beter maken en proberen op te leiden voor het 1e team. Dit kan hij doen door de speler individueel te verbeteren of door deze speler beter te maken in het uitvoeren van zijn taak in een team. Daarnaast moet de trainer van een 2e elftal ook spelers opvangen die net wat minder vaak in het 1e spelen en zich via het 2e team terug kunnen vechten.

  Wat zijn je hoogtepunten als trainer/coach?
  In al die jaren heb ik meerdere hoogtepunten mee mogen maken. Hierbij denk ik met een goed gevoel aan de promotie van SBC 2 naar de 2e reserveklasse of de promotie met DVS 1 naar de 4e klasse. Daarnaast kan ik ook genieten van successen van mijn spelers. Zo heb ik bijvoorbeeld ook ooit de D7 van mijn eigen zoon mogen trainen. Van dat team gingen uiteindelijk een jaar later 4 spelers door naar de selectie van D1.

  Heb je zelf gevoetbald?
  Ja, op mijn 8e ben ik bij SBC gaan voetballen. Hier heb ik alle jeugdteams doorlopen. Daarna ben ik gestopt door mijn studie en op mijn 20e ben ik gaan spelen bij Nederwetten. Daar heb ik tot mijn 32e in het 1e gespeeld. Ik speelde daarnaast door de week in de topklasse in de zaal. Ik ben nog altijd lid bij de veteranen van Nederwetten en val in als ze te weinig spelers hebben.  

  Wat zijn je hobby`s buiten het voetbal?
  Ik probeer een paar keer per week hard te lopen, al mag het die naam eigenlijk niet meer hebben. Op woensdagavond train ik een hardloopclubje en daar doe ik dan vaak zelf ook mee. En op de zaterdagochtend sluit ik aan bij een clubje hardlopers van Eindhoven Atletiek. Daarnaast heb ik een mountainbike en als ik wat tijd over heb wil ik wel eens een MTB tochtje maken.

  Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
  Dit soort vragen moet je eigenlijk aan anderen stellen. Als ik het zelf mag zeggen: ik ben een open persoonlijkheid die gemakkelijk is in de communicatie. Een mindere eigenschap vind ik zelf dat ik de lat vaak hoog leg.

  Waar maak je je wel eens kwaad om?
  Als mijn kinderen weer eens hun spellen overal laten slingeren en ik weer alles kan opruimen.

  Wat zijn jouw grootste ergernissen in het amateurvoetbal?
  Ik probeer dit heel erg te relativeren en me hier niet zo druk om te maken. Iedereen doet zijn uiterste best. Dat hierbij fouten worden gemaakt, hoort hierbij. Natuurlijk vlagt de vlagger van de tegenstander wel eens voor zijn team, maar dat doet die van ons hoop ik ook. En ja, de tegenstander doet er zeker alles aan om de punten over de streep te trekken, maar dat doet mijn team ook. Als ik dan toch wat moet noemen zijn het de trainers die continu aan het roepen zijn naar de scheidsrechter, zijn eigen spelers, de spelers van de tegenstander of de coach van de tegenstander.

  Jullie zijn alweer een tijdje aan het trainen / spelen , hoe verloopt de voorbereiding tot nu toe?
  Half augustus zijn we gestart met de voorbereiding. Tot nu verloopt het prima. De opkomst op de trainingen is heel goed, de spelers hebben er zin in en zijn gemotiveerd. Na de coronaperiode van de afgelopen 2 jaar is er conditioneel nog wel wat in te halen, maar dat hebben alle teams. Ook zijn er dit jaar wat wijzigingen in de speelwijze die door de spelers goed zijn ontvangen. In de gespeelde wedstrijden laten we als OV2 een goede indruk achter. Tegen HMVV 1 en Best Vooruit 2 werd gewonnen (respectievelijk 7-2 en 2-1). Vorige week zondag tegen Brabantia werd het gelijk (1-1), maar gezien de kansen en het balbezit hadden we absoluut moeten winnen. 

  Hoe ga je om met de verschillende vakanties van de spelers?

  Vroeger plande iedereen zijn vakanties om het voetbalseizoen heen, maar dat is allang verleden tijd. Ook de weekendjes weg en de feestjes op zondag komen steeds vaker voor. Dat is iets van deze tijd. Op dit moment is er een brede selectie en best veel concurrentie op veel plekken in het team. Als een speler er voor kiest een weekendje weg te gaan en zijn vervanger functioneert prima, dan kan je dat je basisplaats kosten. Dat hebben we ook zo aan de spelers gecommuniceerd. Het is aan hen welke keuzes ze dan maken.

  Wat verwacht van je het komend seizoen?

  Voor mij is deze klasse nieuw, tegen de meeste teams heb ik nog nooit gespeeld. Voor ons is het belangrijk een goede start te maken en zoveel mogelijk wedstrijden proberen te winnen. Dat wil ik doen met leuk en goed voetbal. Ik verwacht hierbij wel van mijn spelers dat we er elke week alles aan doen om de wedstrijd te winnen. Dan zien we aan het eind wel waar dit toe kan leiden
  In onze klasse staan een paar gerenommeerde clubs als Sarto, JEKA en Geldrop. Die zouden wel eens voor het kampioenschap kunnen gaan, maar bij 2e elftallen is het elke weer afwachten welke spelers je hebt. Je bent erg afhankelijk van het eerste: als daar spelers geblesseerd geschorst zijn mis je een paar spelers. Dit kan de competitie erg beïnvloeden.

  Wat is je doelstelling voor het komende seizoen?

  De doelstelling die we voor nu hebben gesteld is handhaving in de hoofdklasse.

  Wat wil je verder nog kwijt:

  Mijn eerste indruk van Oirschot Vooruit is goed. Gezellige club, veel goed geregeld, leuke en betrokken vrijwilligers en supporters die er wekelijks zijn (ook bij OV2). Ik hoop verder op een leuk, gezellig en goed seizoen voor de gehele selectie. Dus zowel voor 1, 2 als 3.  

  Delen